Ombruk

Nye materialer i et historisk hotell

Vegger og ornamentikk er malt i en moderne lys farge, Rommet er møblert med bord og stoler i lys eik. Baren i høyre hjørne er utført i valnøtt.
Bar og lounge Foto: Johan Holmqvist / Åshild Sævik, Hotel 1904

Om prosjektet

Hotellet har gjennomgått endringer over tid, og nylig ble hele anlegget totalrehabilitert. Hotellet er oppført i jugendstil, og eierne valgte å spille videre på den historiske stilen samtidig som de eksperimenterte med nye farger og materialer.

ADRESSE
Løvenvoldgata 8, Ålesund

VERNESTATUS
Områdebevaring

PROSJEKTET
Forsvarsbygg, Arkitektskap, oslo Byggeentrepenør AS

KONTAKT
Hotel 1904

Inngangsdøren og fasaden sett fra gaten, innganspartiet er buet. to historiske lykter er plassert på siden av døren.
Fotografiet er tatt i hotellets lounge, gulvet er belagt med et blomstrete teppe. Veggene er malt i lys beige tone. Moderne møbler som tar opp fargene fra interiøret er plassert ut i rommet.

Det er satt inn en ny dør, tilpasset den historiske fasaden. Johan Holmqvist / Åshild Sævik, Hotel 1904

Det blomstrete teppet er et av mange spreke valg der man har tilført nye materialer og utrykk. Johan Holmqvist / Åshild Sævik, Hotel 1904

Historikk

Hotel 1904 er Ålesunds eldste hotell, og ble oppført i jugendstil etter bybrannen i 1904. Anlegget består av flere sammenføyde bygninger som omkranser en bakgård.

De historiske interiørene har blitt rehabilitert og fått en ny palett i lyse farger. Foto: Johan Holmqvist

Fotografiet viser en av dørene i hovedentreen. Gulvet er belagt med terazzofliser. Til høyre er en lysestake i støpejern plassert.

Utfordringer og løsning

Hotellet hadde behov for rehabilitering, og mange av de senere løsningene forholdt seg ikke til bygningens og byens historie. Den nye eieren ønsket å gjøre noe med dette. Ved å bruke historien var målet å gjøre hotellet attraktivt for tilreisende. I forbindelse med rehabiliteringen som nå er gjennomført, er det gjort et tydelig grep ved å dyrke jugend-detaljene i arkitekturen.

I prosjektet er det lagt vekt på hotellets hovedfasader. De opprinnelige dørene og vinduene var gått tapt, og det er nå rekonstruert nye i jugendstil. De nye vinduene er også viktige elementer i hotellets oppholdsrom mot gaten. I disse praktsalene er stukkaturer, paneler og dører bevart, i kombinasjon med en moderne fargepalett, mønstrete teppegulv og kontrasterende interiør av høy kvalitet. Ved å koble istandsetting og rekonstruksjon sammen med moderne materialer, mønster og farger fremstår hotellet rikt dekorert i både historiske og moderne rammer.

Fotografi som viser en av hotellkorridorene. Gulvet er belagt med et rutete teppe. I bildets forgrunn ser man et opprinnelig maleri i jugendstil plassert over døren.

Trapperommene byr på både opprinnelig jugenddekor og moderne interiørelementer. Foto: Aase Hogfeldt-Eskevik, Riksantikvaren

Læringspunkter

Det er ikke alltid mulig å tilbakeføre en bygning til opprinnelig stand, blant annet fordi bygningsdeler og detaljer har gått tapt gjennom årene. Da kan det være muligheter for å introdusere nye funksjoner, materialer og formspråk. Hvis nye tillegg er godt tilpasset og har høy kvalitet kan disse inngå som en viktig del av bygningens utvikling og historie.

 

Forfatter: Riksantikvaren

Lignende eksempler