Næring

Moderne restaurant i gammelt sjøhus

Foto: Karen Elkjær

Om prosjektet

Prosjektet på Holmen i Lofoten viser at det er mulig å få til moderne restaurantdrift i et gammelt sjøhus. Ved å samarbeide med erfarne arkitekter har de funnet tilpassede løsninger for både et restaurantkjøkken, ventilasjon og brannsikring uten å miste bygningens historiske karakter.

Med sin kombinasjon av gammelt treverk og moderne design oppfyller lokalene funksjonelle krav samtidig som opplevelsesverdiene er bevart. Dette tiltrekker seg ikke bare nasjonale og internasjonale gjester, men også kokker fra hele verden.

ADRESSE
Flathaugen 36, 8392 Sørvågen, Moskenes kommune, Norland

VERNESTATUS
Ikke formelt vern

INVOLVERTE MYNDIGHETER
Mattilsynet, Arbeidstilsynet og brannvesenet

PROSJEKTET
Holmen Lofoten, Arkitektkontoret Schjelderup & Gram

KONTAKT
Ingunn Holm

Les mer om Næringsetablering i verna hus

I tett samarbeid med arkitektene klarte man å bevare materialer og detaljer som var viktige for opplevelsen av sjøhuset, og samtidig legge til rette for et topp moderne restaurantkjøkken.

Gamle fiskegarn fungerer i dag som romdelere.

Foto: Karen Elkjær

Historikk

I Sørvågen i Moskenes kommune ligger det en holme med eldre rorbuer og bruksbygninger. Rorbuene utgjør en viktig del av det gamle fiskeværsmiljøet i Sørvågen, et tettsted i Lofoten som forteller en viktig del av historien om Lofotfisket. Her finnes Norges første og verdens andre trådløse telegraf for alminnelig radiotelegrafi, med forbindelse til Røst, som var et ledd i effektiviseringen av fiskerinæringen.

Holmen var i sin tid et ettertraktet sted for tørking av fisk og var opprinnelig et fiskevær med tilhørende rorbuer, eid av lokale godseiere. Fiskerne var avhengige av husvære og hjeller for tørrfiskproduksjon. Rorbuene var i bruk til slutten av 1980-tallet, blant annet av nåværende eiers far.

Siste del av 1900-tallet og overgangen til 2000-tallet var preget av nedgang i kystsamfunnene og fiskerinæringen. Dette etterlot mange av de tidligere livsviktige bruksbygningene tomme.

Etter mange år borte fra hjemstedet, kjøpte Ingunn Rasmussen i 2001 Holmen på Sørvågen.

Toaletter er plassert i en tilstøtende rorbu, sammen med lagerrom og kjøle- og fryserom. I en av de nye bygningene har det blir laget et "prep-kjøkken", slik at belastningen på den gamle bygningen blir mindre. Foto: Karen Elkjær

Utfordringer og løsning

Den nye eieren ville etablere hotelldrift og matservering i det gamle rorbumiljøet. Hun har både tatt i bruk de gamle bygningene og utvidet med flere nybygg. For å komme frem til gode løsninger var det avgjørende å samarbeide med arkitekter med erfaring fra historiske bygg og relevante myndigheter.

Restauranten ble lagt i et eldre sjøhus over to etasjer som ligger ved siden av rorbuene. Arbeidet med å tilpasse bygningen til restaurant var omfattende. For å få godkjent matservering i den gamle trebygningen var det nødvendig å etablere nytt ventilasjonsanlegg og en rekke brannsikringstiltak, etablere nye toaletter og rikelig med lys. Samtidig var en viktig del av prosjektet å bevare opplevelsen av det gamle sjøhuset.

Restauranten har blitt utvendig etterisolert for å bevare den opprinnelige opplevelsen av interiøret i det eldre sjøhuset.

Foto: Karen Elkjær

Det ble utført nødvendige reparasjoner i den bærende konstruksjonen, og nye tilføyelser ble gjort med samme kvalitet og materialitet som opprinnelig. På veggplankene kan vi se spor etter malingsflekker, og fiskelinene som tidligere hang til tørk i sjøhuset har fått ny funksjon som romdelere. For å bevare opplevelsesverdiene inne i restauranten ble bygningen isolert utvendig. I andre etasje var det i utgangspunktet lite lys, og det var nødvendig å etablere nye takvinduer for å gi en god opplevelse av rommet og samtidig møte dagens lyskrav. Føringene til ventilasjonsanlegget ble lagt bak en ny knevegg i andre etasje, med føringer ned til kjøkkenet i første etasje. Kneveggen fungerer også som skap for oppbevaring av glass og servise.

For å få godkjent det åpne kjøkkenet var det viktig å samarbeide med Mattilsynet. Himlingen over kjøkkenet og restauranten består av uhøvlede trebord. Uhøvlede trebord kan være utfordrende i et kjøkkenmiljø på grunn av den grove overflaten som er vanskelig å rengjøre, i tillegg til at støv og partikler lett kan drysse ned i kjøkkenet. Arkitektene kom frem til en løsning Mattilsynet kunne godkjenne, der himlingen over kjøkkendelen ble behandlet med voks. Voksen gir høy holdbarhet mot fukt og varme og gjør at overflatene lett kan vaskes.

Sprinkelanlegget og andre tekniske installasjoner er synlige elementer malt i sort, som harmonerer med det eldre sjøhuset.

Langs gavlen er ventilasjonsristene skjult bak tilpassede lameller i tre.

Foto: Karen Elkjær

Læringspunkter

  • Involvering av erfarne arkitekter er avgjørende for å finne praktiske løsninger som ivaretar historiske verdier.
  • Etablering av teknisk infrastruktur i historisk bygg

Lignende eksempler