Sikringstiltak

Sikkerhetsgitter foran butikk

Foto av butikslokale sett fra gaten, dørene er lukket
Foto: Anders Amlo, Riksantikvaren

Om prosjektet

I Nedre Slottsgate 13-15, i Kvadraturen i Oslo, er det eksklusive butikklokaler i etasjene på bakkeplan. Et sikkerhetsgitter som kan skjules når det ikke er i bruk, gir et diskret og dekorativt tilskudd til interiøret og fasadeuttrykket.

ADRESSE
Nedre Slottsgata 15, Oslo (Hansengården)

VERNESTATUS
Vernet etter PBL.

PROSJEKTET
IDA arkitekter AS i samarbeid med Byantikvaren.

KONTAKT
Byantikvaren

Mer om prosjektet

Historikk

Nedre Slottsgate 15 ble oppført som forretningsgård i nybarokk stil i 1899, samtidig med nabogården nr. 13, etter tegninger av arkitekt Ove Ekman. Fasaden er natursteinforblendet. Det er store vinduer i første og andre etasje, mens resten av fasaden har et mer lukket preg.

Det nye gitteret har samme materialitet og farge som døren og omrammingen. Både i åpen og lukket posisjon er gitteret dermed en integrert del av dørmiljøet. Foto: Anders Amlo, Riksantikvaren

Foto av fasade dagtid, lukkede dører

Utfordringer og løsning

Med store vinduer ut mot gaten, er det behov for å sikre verdiene i butikken etter stengetid. Samtidig ønsket eierne å bevare den eksklusive profilen i området også når butikken er lukket. Løsningen er et spesialtegnet gitter som har en estetisk egenverdi. Gitteret er plassert i dørsmyget på innsiden av inngangen, slik at man ikke ser det når gitteret er dratt til side. Når butikken er stengt, oppleves gitteret som et dekorativt element som er integrert i fasaden.

Det forseggjorte sikkerhetsgittret blir en dekorativ del av dørkarmen når butikken er åpen. Foto: Anders Amlo, Riksantikvaren

Foto av dørkarm med integrert sikkerhetsdør

Læringspunkter

Også sikkerhetselementer kan få en estetisk utforming og bidra til å gi god kvalitet, snarere enn å forringe Kvaliteten.

Lignende eksempler