Ombruk

Gammel trafo ble nytt grendehus

Trafoen i Kvartal 8 på Torshov. Foto: Trond A. Isaksen

Om prosjektet

For at beboerne i bygården skulle få et lokale med mulighet til å samle mange gjester til selskaper og lignende, ble den gamle trafoen i gårdsrommet tatt i bruk. Med relativt enkle grep har trafoen fått en ny bruk som har stor verdi for beboerne i Frankrikegården på Torshov.

ADRESSE
Frankrikegården, Mastrups gate 13 i Oslo

VERNESTATUS
Listeført

PROSJEKTET
Borettslaget i samarbeid med Obos Eiendomsutvikling og Haugen/Zohar Architects

KONTAKT
Byantikvaren

Messaninen er utrøft i sort stål og golvet er belagt med industriparkett. dørene har frostet glass. I taket henger flere runde lamper. De lysegrønne kjøkkenet er trukket inn under mesaninen sammen med toalettet.
Utsikt over rommet sett fra mesaninen. Rekkverket og trappen er synlige i forgrnden. 5 lampekuppler henger ned fra taket.

Mesaninen gir et ekstra oppholdsareal, etablert over kjøkken og wc. Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Innvendig er bygningen luftig med god takhøyde. For å løse utfordringer med akustikk er det etablert akustikkplater i himlingen. Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Historikk

Kvartal 8, også kjent som Frankrikegarden, er en nyklassisistisk bygård fra 1920-tallet på Torshov. Den har i dag 180 leiligheter, og står på Byantikvarens gule liste. Trafoen ble reist samtidig som bygården.

Innvendig er bygningen luftig med god takhøyde. For å løse utfordringer med akustikk er det etablert akustikkplater i himlingen. Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Utfordringer og løsning

Frankrikegården ble oppført som arbeiderboliger, og mange av leilighetene er derfor forholdsvis små. Et forsamlingslokale for beboerne, med mulighet til å holde selskaper og samlinger med mange mennesker, var derfor noe beboerne ønsket seg.

Den historiske trafostasjonen som står midt i anlegget passet godt til formålet. Selve rommet er stort og åpent med god takhøyde, og for å utnytte plassen er det etablert en mesanin. Det gir et ekstra oppholdsrom over kjøkken og toaletter, som er etablert under. For å løse utfordringer knyttet til lyd, ble det etablert akustikkplater i himling, dekorert med historiske fotografier fra Frankrikegården.

Læringspunkter

For bygårder som består av små leiligheter, har lokaler for større sammenkomster stor verdi for beboerne. Dette gjør det mulig for beboere å bli i boligen lenger og gjennom flere livsfaser.

I denne typen historiske bygningsmiljø er det viktig å kunne løse nye funksjoner inn i eksisterende bygninger. Ved dette blir symmetrien og åpenheten i anlegget ivaretatt, og vi sikrer fremtidig bevaring og vedlikehold av en ellers tom bygning. Samtidig blir det ikke nødvendig å bygge nye konstruksjoner i et ellers helhetlig anlegg.

Lignende eksempler