Istandsetting

Nytt inventar i historisk interiør

Foto: Cleassonkovistorune

Om prosjektet

Hotel Grand Terminus har et godt bevart interiør som fortsatt er i bruk. De nye tilleggene viderefører materialer og form fra det historiske interiøret, og løsningene holder høy kvalitet. Resultatet er en attraktiv møteplass for tilreisende og byens beboere.

ADRESSE
Hotel Grand Terminus, Zander Kaaes gate 6, Bergen.

VERNESTATUS
Fredet

PROSJEKTET
De Bergenske i samarbeid med Claesson Koivisto Rune Architecture and Design, Faginnredning

KONTAKT
De Bergenske.

Foto: Claesson Kovist Rune

Historikk

Grand Hotel Terminus ble bygd som et førsteklasses turisthotell i årene 1925-28, tegnet av arkitektene Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø. Både utvendig og innvendig er arkitekturen preget av 1920-åras nyklassisisme, og detaljer som vinduer, dører og listverk er spesialtegnet av arkitektene. Hotellet ble fredet i 2012, og gjennomgikk en større renovering i 2006-2014.

Senere har det kommet til to nye tilbygg mellom det fredede hotellet og den fredede trebygningen Zander Kaaes Stiftelse, som hotellet i dag eier og driver under navnet Villa Terminus.

Grand Hotel Terminus er vedtaksfreda, her kan besøkere oppleve historiske miljøer som fortsatt er i daglig bruk. Foto: Cleasson Koivisto Rune

Utfordringer og løsning

Grand Hotel Terminus ønsker å vise frem de rike detaljene og opplevelsene de opprinnelige og eldre interiørene tilbyr. De balanserer i tillegg de historiske interiørene med moderne møbler og kunst. Det har skapt et gjennomført og helhetlig interiør, der en fellesnevner for alle nye tillegg er at de er av høy kvalitet, både i materialbruk og fargetilpasning.

Hotellbaren har et godt bevart og helhetlig interiør med mørke brystningspaneler og himlingsbjelker i tre, jordfarget pussete vegger, fargete blyglassvinduer og et mønsterlagt parkettgulv. I det historiske interiøret er det etablert en ny bardisk og skjenk med flaskeskap som tar plass med sin tyngde og utforming, samtidig som den tydelig forholder seg til det historiske interiøret det er en del av.

De nye inventarstykkene er frittstående og utført i edeltre, og de gir en opplevelse av å ha samme materialkvalitet som rommets brystningspaneler. Selv om formene er ulike, forbindes baren med brystningen, særlig siden fronten er rammet inn og blir opplevd som et fyllingselement. Fronten tar opp detaljering fra kassettene i brystningen, men med et motsatt formforhold. Brystningen har konkave rektangulære former, mens baren har konvekse avrundede former. Baren har samme høyde som brystningen, og toppstykket har samme høye gesims som minner om avslutningen på brystningen.

.

Baren forholder seg til de opprinnelige brystningene i rommet både i materialitet, fargesetting og utforming. Samtidig introduseres nye former, slik at de nye interiørene ikke fremstår som direkte kopier, men selvstendige tillegg. Foto: Faginnredning

Læringspunkter

Grand Hotel Terminus er et godt eksempel hvor nye tillegg er utført i høy kvalitet som spiller på lag med hotellets opprinnelige interiør.

 

Forfatter: Riksantikvaren

Lignende eksempler