Energieffektivisering

Tilpasset møbel skjuler varmepumpen uten å redusere effekten

Foto: Rune Strandenes, Hakkespetten Design

Om prosjektet

En luft-til-luft-varmepumpe er effektivt, men det er ikke alltid plasseringen av innedelen passer helt med interiøret. I Bergen har en varmepumpeeier bestilt et spesialdesignet møbel for å skjule innedelen, uten at det går på kompromiss med effekten.

ADRESSE
Ture Nermans vei, Fyllingsdalen

VERNESTATUS
Ikke verneverdig

PROSJEKTET
Hakkespetten Design

KONTAKT
Rune Strandenes

RIKSANTIKVARENS VEILEDER: 
Råd om varmepumper i fredede og verneverdige bygninger – Riksantikvaren

Prosessen fra bygging av møbelet på verkstedet, til ferdig produkt og montering. Film: Rune Strandenes, Hakkespetten Design

Utfordringer og løsning

For mer effektiv oppvarming, er en luft-til-luft-varmepumpe ofte et veldig godt valg. Mange huseiere er opptatt av å finne gode løsninger for å skjule innedelen til varmepumpen.

Eieren av huset i Ture Nermans vei hadde fått montert en luft-til-luft-varmepumpe i stuen. Plasseringen av innedelen var avhengig av to faktorer: hvor utedelen ble plassert på fasaden og av planløsningen inne, slik at varmefordelingen ble best mulig. Det førte til at innedelen ble fremtredende i stuen, og eier ønsket å finne en løsning for å bygge inn varmepumpen. I tillegg var det et ønske om å legge til rette for å skjule dekoderen til tv som var plassert rett over varmepumpen.

Eier tok kontakt med et møbelsnekkerfirma og hadde en konkret bestilling med mål og referanse til andre møbelprosjekter som møbelsnekkeren har hatt tidligere. I samråd med Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) er møbelet konstruert på en måte som gjør at effekten av varmepumpen ivaretas best mulig.

Varmepumpen er . Den trenger luft rundt seg for å fungere best mulig, og det er viktig at den ikke skjules med en tett og trang kasse. Møbelet er utformet med utgangspunkt i dette, og i tillegg er det lagt til rette for at annet teknisk utstyr kan skjules samtidig.

Møbelet står på føtter, 20 cm over gulvet. Undersiden er åpen, slik at luften fra varmepumpen blåser ned og skrått ut. I tillegg er det riller i fronten, som bidrar til at luften kan sirkulere.

Topp-platen har freste spor og er åpen helt ned til inntaket på toppen av varmepumpen, slik at det ikke er noen hindringer mellom varmepumpen og luften utenfor. Bredden på møbelet er 120 cm, og bredden på varmepumpen er 80 cm. Det gir litt ekstra luft rundt varmepumpen inne i møbelet. I tillegg er det innpasset to mindre hyller på hver side for annen teknikk. I den åpne fronten er det brukt høyttalerstoff som signaler fra en fjernkontroll går gjennom.

Dekselet kan enkelt demonteres fra veggen med klips som er festet til hyllene på innsiden.

Freste spor i topp-platen gjør at det er fri lufttilgang ned til inntaket på toppen av varmepumpen. Foto: Rune Strandenes, Hakkespetten Design

Læringspunkter

Det er viktig å ha kunnskap om hvordan varmepumpen fungerer før man designer møbelet, slik at innbyggingen ikke ødelegger for effekten.

Prosjektet har overføringsverdi til mange ulike typer interiør, og viser at et enkelt tillegg kan løfte opplevelsen av arkitekturen i rommet.

Lignende eksempler