Ombruk

Fra vann til lydbølger

Foto: Karen Elkjær, Riksantikvaren

Om prosjektet

Den gamle svømmehallen i Bodø, tegnet av Cappelen & Rodahl, har fått nytt liv som kulturhus med konsertlokaler og fritidstilbud for barn og unge. Bygningen har blitt oppgradert for å bli et funksjonelt og inkluderende kulturhus, samtidig som dens opprinnelige konstruksjon og arkitektoniske karakter er bevart.

ADRESSE
Sivert Nielsens gate 63, Bodø

VERNESTATUS
Ikke formelt vern

PROSJEKTET
Utbygger Ragnvald Anderson, Parkenfestivalen

KONTAKT
Svømmehallen Scene (svommehallenscene.no)

Den tidligere svømmehallen kan nå brukes som konsertlokale for opptil 1500 personer, med forsterket musikk. Dette er mulig takket være akustiske tiltak i himlingen, langs veggene og i tribunen. Tiltakene er utført med furu, stål og lydabsorberende gardiner, som harmonerer med den eksisterende arkitekturen. Foto: Karen Elkjær, Riksantikvaren

Graffitien fra tiden da bygningen sto tom er også blitt en del av svømmehallens historie. Foto: Karen Elkjær, Riksantikvaren.

Historikk

Den tidligere svømmehallen i Bodø, tegnet av arkitektene Paul Cappelen og Torbjørn Rodahl, er et skulpturelt bygg med vertikale og horisontale volumer, omgitt av et grønt parkområde. Bygget er et prakteksempel på norsk etterkrigsarkitektur, som skulle symbolisere en ny tid. Den brutalistiske bygningen i betong, med sine enkle former og materialer, skulle komme hele byen til gode og bidra til å forme Bodøs moderne identitet.

I 2003 ble svømmehallen stengt, og det tomme lokalet ble utsatt for hærverk og forfall. Senere kjøpte Ragnvald Anderson eiendommen av kommunen, med planer om at bygningen skulle få en ny, samfunnsnyttig funksjon. Flere mulighetsstudier ble satt i gang for å finne en ny bruk, og i 2017 flyttet Parkenfestivalen inn i svømmehallen.

I tillegg til Parkenfestivalen og Svømmehallen Scene, som har sine kontorer i deler av bygningen, leier Kulturfabrikken lokaler. Kulturfabrikken er et fritidstilbud initiert av kommunen, og tilbyr øvingsrom, musikk- og medieproduksjonsfasiliteter, utstyr til leie for foto- og filmproduksjon, samt konsertlokaler til barn og unge.

I forbindelse med at de nye leietakere flyttet inn, ble det satt i gang en omfattende istandsetting og ombygging av bygningen.

Bygningen er reist i forskalet betong,  og sto opprinnelig ubehandlet. I dag er flere av rommene malt innvendig, men den rå betongen fortsatt eksponert flere steder. Foto: Karen Elkjær, Riksantikvaren.

Utfordringer og løsning

For å puste nytt liv i den gamle svømmehallen var det nødvendig å finne en hensiktsmessig bruk som kunne fungere innenfor den eksisterende bygningskroppen. Den store svømmehallen, bestående av to etasjer med galleri, la et godt grunnlag for å kunne samle store grupper mennesker. Selve svømmehallen ville kunne romme 1500 publikummere, men de akustiske kvalitetene i rommet var ikke egnet for forsterket musikk. Å finne gode akustiske løsninger ble derfor en av hovedutfordringene i transformasjonen fra svømmehall til konsertlokale.

Akustiske tiltak er utført i himling, tribune og langs veggene. For å bevare mest mulig av det arkitektoniske uttrykket, spesielt i de bordforskalte betongflatene, ble det hengt opp flere akustiske gardiner langs veggene. Slik kan de akustiske forholdene tilpasses de ulike arrangementene.

I alle himlingsflatene ble det lagt lydabsorberende plater, som består av en sammensetning av mineralull, glassfibervev og et utenpåliggende lag av finerplate eller spiler i furu. På veggene og i tribunene er de lydabsorberende platene lagt bak perforerte metallplater, som står i stil med det opprinnelige, rå betonguttrykket.

Det ble også etablert en ny inngang fra parkområdet slik at gjester kan gå direkte inn i svømmehallen. Scenen er utført som en fast oppbygning, men består av løse moduler som kan flyttes ved behov. Scenens plassering er hovedsakelig rettet mot kortsiden av rommet, men kan rigges om etter behov. I taket er det et skinnesystem som gjør at lys- og lydrigg kan flyttes på. På den måten er det mulig å utnytte den gamle, flislagte tribunen til sitteplasser for publikum.

Gulvet i det nye konsertlokalet er lagt over selve bassenget, som nå har fått ny funksjon som parkeringskjeller.

Øvingsrom og det mindre konsertlokalet er oppbygd som boks-i-boks-konstruksjoner, hvor en variasjon av nøytrale farger, materialer og teksturer bidrar til en harmonisk romfølelse. Foto: Karen Elkjær, RIksantikvaren

Læringspunkter

  • Ny funksjon tilpasset bygningens opprinnelige struktur.
  • Fleksible tiltak som legger til rette for flere typer bruk.
  • Materialepalett som harmonerer med den eksisterende arkitekturen.
  • Samarbeid med Bodø kommune gjennom leiekontrakt av lokaler til fritidstilbud.
Bassenget har blitt parkeringskjeller, og de flislagte veggene i det gamle bassenget er eksponert.
Akustiske tiltak er utført i himling, tribune og langs veggene. For å bevare mest mulig av det arkitektoniske uttrykket, spesielt i de bordforskalte betongflatene, ble det hengt opp flere akustiske gardiner langs veggene.
I taket er det et skinnesystem som gjør at lys- og lydrigg kan flyttes på.
Takket være skinnesystemet i taket og den flyttbare scenen, er det mulig å benytte den flislagt tribunen ved mindre konserter.
Øvingsrom og det mindre konsertlokalet er oppbygd som boks-i-boks konstruksjoner, hvor en variasjon av nøytrale farger, materialer og teksturer bidrar til en harmonisk romfølelse.

Lignende eksempler