Teknisk infrastruktur

Tilpasning av ventilasjon i Stavanger svømmehall

Foto: Trond Isaksen

Om prosjektet

I forbindelse med istandsettelsen av Stavanger svømmehall og administrasjonsbygg ble et helhetlig nytt ventilasjonsprinsipp tatt i bruk i de eksisterende konstruksjonene, tilpasset dagens bruk og krav. Temperatur, luftfuktighet og luftkvalitet reguleres nå gjennom oppvarming og kjøling ved hjelp av avløpsvann, som gir en mer miljøvennlig og effektiv løsning på ventilasjonsbehovene.

ADRESSE
Lars Hertervigs gate 4, Stavanger

VERNESTATUS
Under arbeid (objektlista til kulturmiljøplan over bygninger som bør vernes)

PROSJEKTET
Stavanger kommune, Stavanger eiendom, Sweco

KONTAKT
Stavanger kommune

Foto: Trond Isaksen

Historikk

Etter en åpen arkitektkonkurranse i 1964 ble Gert Walter Thuesen og Jacob Grytten tildelt oppdraget med å tegne bygningen som skulle romme Stavangers nye svømmehall og elektrisitetsverkets administrasjonsbygg. Det brutalistiske betongbygget sto ferdig i 1979.

Thuesen og Grytten var inspirert av den sveitsiske arkitekten Le Corbusier. Bygningen ble bygget i både plasstøpt og prefabrikkerte elementer i rå betong, eller «beton brut» på fransk, som også er bakgrunnen for begrepet brutalisme. Fasaden består av vertikale betongskiver og horisontale vindusbånd som gir solskjerming, og har et gjentagende og autoritært uttrykk .

Bygningen har fem etasjer. De to øverste etasjene krager ut over de tre nederste, hvor de vertikale betongskivene skaper en lett og uregelmessig rytme. Tekniske installasjoner og overlys opptrer som løsrevne elementer i ulike geometriske former. Det sentrerte inngangspartiet, med en imponerende betongutkraging, leder inn til svømmehallens grottelignende basseng. Svømmehallen ble skutt inn i fjellet og rommer en av Europas få underjordiske svømmehaller.

Overlys sett fra svømmehallen. Foto: Karen Elkjær

Tekniske installasjoner og overlys opptrer som løsrevne elementer i ulike geometriske former og oppleves både fra innsiden og utsiden. Foto: Trond Isaksen

Utfordringer og løsning

I 2015 startet Stavanger kommune arbeidet med å sette i stand og energioppgradere  bygningen. Prosjektet ble utarbeidet av en gruppe arkitekter i Stavanger kommune i tett dialog med Byantikvaren. I forbindelse med istandsettingen var det behov for å oppgradere VVS-systemet og tilpasse det etter dagens bruk og krav.

De tekniske løsningene var en tydelig del av den opprinnelige arkitekturen, med plass-støpte betongelementer som var godt synlige både i interiører og eksteriøret. I svømmehallen lå avtrekk og tilluft i to støpte sylindre fra veggen og en større sylinder ved tribunen. Disse løsningene kunne fortsatt brukes, men måtte tilpasses noe for å tilfredsstille dagens krav. En av sylinderne ble hevet 400 mm for å øke luftkapasiteten, uten at det endrer opplevelsen av rommet. I tillegg måtte det suppleres med ekstra tilluft og avtrekk for å oppnå luftmengde og avfuktning som tilfredsstiller dagens krav.

Et nytt tilskudd i svømmehallen er to støpte betongbenker med integrert tilluft. Benkeplatene er utført med spalter i furuplank som harmonerer med materialpaletten i svømmehallen. På baksiden av betongbenkene er det lagt tilluftsventiler. Tilluftsventilene med integrert oppvarming og kjøling er tilkoblet rør fra energisentralen under svømmehallen, som omgjør avløpsvann om til energi.

I de åpne etasjene i administrasjonsdelen av bygget føres luften opp til øverste nivå, og slik klimatiseres atriet. I kontorlokalene og fellessonene benyttes aktive ventiler med integrert oppvarming og kjøling fra energisentralen. Disse rommene har behovsstyring, som reduserer luftmengden og slukker lysene når de ikke er i bruk.

Avtrekk og tilluft er en integrert del av designet i svømmehallen. For å forbedre luftkvaliteten ble det tilført nye spesialtegnede benker med tilluft. Tilskuddet harmonerer  med den øvrige materialepaletten i bygningen. Foto: Karen Elkjær

Oppvarming og kjøling av svømmehallen og resten av bygningen er knyttet til energisentralen, som omgjør avløpsvann til energi. Foto: Trond Isaksen

Læringspunkter

  • Optimalisering av eksisterende konstruksjoner for økt luftmengde.
  • Plass-støpte benker med integrerte ventiler supplerer svømmehallen med luft.
  • Oppvarming og kjøling gjennom gjenvinning av avløpsvann.

Lignende eksempler