Næring

Redergård fra 1810 rigget for ny næring

Foto: Ingebjørg Øveraasen, Riksantikvaren

Om prosjektet

Da Foyngården fra 1700-tallet skulle restaureres og tilpasses næringsvirksomhet, var det viktig for eierne å samtidig gi bygningen best mulig teknisk oppgradering. Bygningen har i stor grad blitt tilbakeført til slik den så ut rundt 1810, samtidig som det blant annet er installert heldekkende sprinkleranlegg og balansert ventilasjon.

ADRESSE
Nedre Langgate 18, Tønsberg

VERNESTATUS
Vedtaksfredet, eksteriør og interiør

PROSJEKTET
KB Arkitekter, Multiconsult, Norconsult, Protekno, Moer, Terjesen, Vestfold fylkeskommune, Sand Haandverk og Laft og Vøling

KONTAKT
Haabet AS v/Ronny Bjune

LES MER OM NÆRINGSETABLERING I RIKSANTIKVARENS VEILEDER

I første etasje er tilluftsventiler satt inn ved siden av pipene i hvert rom, utformet som tradisjonelle støpejernsrister. Sprinklerhodene er ført gjennom veggene inn til stuene, og diskret gjemt i tapetborder. Foto: Ingebjørg Øveraasen, Riksantikvaren

Fordelerskap og rørføringer er plassert i spiskammerset på kjøkkenet. De sekundære rommene ble kartlagt, og kott og spiskammers ble brukt som føringsveier for ventilasjon og hovedtilførsel av slokkevann. Foto: Ingebjørg Øveraasen, Riksantikvaren

Historikk

Eiendommen er en unik kilde til Tønsbergs handels- og skipsfartshistorie på 1800-tallet.

Hovedbygningen er kjent som skipsreder og hvalfanger Svend Foyns fødested (han ble født 1809). Huset er et to-etasjes, laftet midtgangshus, typisk for patrisiergårdene fra andre halvdel av 1700-tallet, med bratt, utsvaiet valmtak og stående kledning.

Dendrokronologiske undersøkelser viser at huset ble bygd i 1752 eller kort tid etter, men ble først fullt innredet og dekorert innvendig på begynnelsen av 1800-tallet, rundt tiden da Foyn ble født og vokste opp. Huset utmerker seg ved en symmetrisk og elegant fasadeutforming i enkel klassisisme med en sober detaljering.

Rørføringer for sprinkling ble blant annet plassert under trappa, slik at minst mulig av rørene ble synlige i stuene. Foto: Ingebjørg Øveraasen, Riksantikvaren.

Utfordringer og løsning

Bygningen stod uten bruk over lengre tid, blant annet med store setningsskader. Eier ønsket å sette bygningen i stand, men var avhengig av å samtidig tilpasse bygningen til en bruk som kunne gi inntekter.

I 2019 ble et omfattende prosjekt satt i gang. Etter undersøkelser ble bygningen refundamentert og gjennomgikk en omfattende oppretting, som hadde over en halv meter setning fra den ene enden til den andre. Videre har bygningen blitt satt i stand og delvis tilbakeført. I tillegg har det vært behov for å innpasse enkelte nye installasjoner for å oppfylle ulike tekniske krav.

Siden det var avgjørende for eier å kunne få inn næringsvirksomhet, ble det viktig å tidlig finne gode prinsipper for hvordan nødvendige tekniske installasjoner, så som ventilasjon og brannsikringstiltak, kunne plasseres. Hvilke av de sekundære rommene som kunne egne seg for teknisk rom og for nye toaletter ble vurdert, og kott og spiskammers ble brukt som føringsveier for ventilasjon og hovedtilførsel av slokkevann. Rør til sprinkling ble lagt til mindre prominente rom, og dyser ble ført gjennom vegger for å dekke alle rom. Ventilasjonsanlegget er plassert på det romslige loftet.

Både før og underveis i arbeidene har eier hatt tett og god dialog med fylkeskommunen, som har gitt råd og veiledning. Dette har gjort saksbehandlingen enklere, ved at løsningene har vært godt gjennomarbeidet på forhånd. Arbeidene har også krevd søknader til kommunen vedrørende refundamentering og utbedring av konstruksjoner, melding om tilbakeføring av takoppløft mot bakgården, samt bruksendring i forbindelse med oppgradering til ny bruk. Søknad om bruksendring inneholder blant annet redegjørelse for prosjekterte løsninger knyttet til mulig bruk, ny brannstrategi, samt melding til Arbeidstilsynet og Mattilsynet.

Resultatet er en fullstendig restaurert bygning som i all hovedsak er tilbakeført til slik den stod da Svend Foyn ble født. Blant annet er den innvendige fargesettingen basert på fargeundersøkelser. Samtidig er bygningen oppgradert med moderne teknisk infrastruktur så som heldekkende sprinkleranlegg, godkjente rømningsveier, balansert ventilasjon og et moderne sanitæranlegg. De gamle vedkomfyrene på kjøkkenet er restaurert, samtidig som det er lagt til rette for å kunne montere innredning for nytt restaurantkjøkken i det samme rommet. På den måten er nye nødvendige funksjoner er på plass, samtidig som de historiske elementene er godt bevart.

Ventilasjonsanlegget er plassert på loftet. I andre etasje kunne tilluft føres direkte fra loftet, og ventilene settes direkte i himlingen. Foto: Ingebjørg Øveraasen, Riksantikvaren

Læringspunkter

  • Tidlig og tett dialog med vernemyndigheten gir et godt grunnlag for å finne gjennomførbare løsninger som ivaretar verneverdiene.
  • Det er en fordel å tidlig se etter gode plasseringer for tekniske rom og føringer.
  • Ved større istandsettingsprosjekter er det hensiktsmessig å planlegge for fremtidig bruk. Da unngår man større inngrep og klattevise endringer i etterkant, noe som sparer kulturminnet for nye inngrep.
Bygningen har gått gjennom en grundig restaurering, og tilbakeføring av farger og tapeter har vært en viktig del av arbeidet.
Sprinklerhodene er ført gjennom veggene inn til stuene, og diskret gjemt i tapetborder.
Sprinklerhodene er ført gjennom veggene inn til stuene, og diskret gjemt i tapetborder.
De gamle vedkomfyrene på kjøkkenet er restaurert, samtidig som det er lagt til rette for å kunne montere innredning for nytt restaurantkjøkken i det samme rommet.
Gamle elektriske installasjoner har blitt byttet ut med nye, men hovedbudskapet er det samme.

Lignende eksempler