Næring

Kontor- og selskapslokaler i fredet sjøbod

Foto: Trond Isaksen

Om prosjektet

Den fredete sjøboden tilhører Foyngården i Tønsberg, som er et viktig anlegg i formidlingen av byens omfattende handels- og skipsfartshistorie. Eieren ønsket å få ny bruk inn i bygningen. Da ble det avgjørende å analysere både verneverdier og bygningsvolum, for å plassere tekniske funksjoner og arbeidsplasser slik at det både ble praktisk og ikke gikk utover viktige verneverdier.

ADRESSE
Nedre Langgate 18, Tønsberg

VERNESTATUS
Vedtaksfredet

PROSJEKTET
KB Arkitekter, Vestfold fylkeskommune, Laft og Vøling, Enerhaugen Bygg, Bryn Byggklima, Terjesen, Moer og Norconsult

KONTAKT
Haabet AS

VEILEDER

Råd om næringsetablering i verna hus – Riksantikvaren

Kontorarbeidsplasser ble lagt langs veggene som har vinduer, og i loftsetasjen der det er takvinduer. For å oppfylle krav til dagslys på loftet ble det gitt dispensasjon til å montere flere takvinduer enn det som var opprinnelig. Synlige konstruksjoner innvendig gir bedre forståelse av hvordan bygningen har vært, i tillegg til å gi kontorlokaler med en unik atmosfære. Foto: Trond Isaksen

Historikk

Sjøboden tilhører Foyngården, som er en viktig kilde til Tønsbergs handels- og skipsfartshistorie på 1800-tallet. De eldste bygningsdelene er trolig fra midten av 1700-tallet, med utvidelser i bredden og høyden fra 1800-tallet. Opprinnelig var sjøboden i én etasje med en åpen svalgang, som utgjorde en bryggekant. Den var laftet, og lå med langsiden langs en poll som senere er fylt igjen. I siste halvdel av 1800-tallet ble det bygget på én etasje og loft i reisverk. Bygningen er fundamentert som bolverk på flåte. Sjøboden er bygd i forlengelse av én av uthusbygningene i Foyngården.

Møte- og selskapslokaler i 1700-tallsdelen av bygningen. Foto: Trond Isaksen

Utfordringer og løsning

Opprinnelig var bygningen en uisolert lagerbygning, som i de senere årene stod uten aktiv bruk. Eieren ønsket å få inn ny bruk i bygningen for å skape mer liv i anlegget og skaffe inntekter til framtidig vedlikehold. I tett dialog med fylkeskommunen ble det prosjektert en løsning for kontor-, møte- og selskapslokaler i den gamle sjøboden.

Bygningen er fredet både innvendig og utvending. Det var derfor nødvendig å tenke kreativt og se på flere mulige løsningsalternativer for å greie å få inn ny bruk i bygningen. Den ble etterisolert utvendig, og nødvendige tiltak gjort i forbindelse med brannsikring.

Bygningsvolumet ble nøye vurdert for å finne plasseringer for ulike funksjoner. Teknisk rom, føringer for vann og ventilasjon og rømningsveier ble lagt som en kjerne i den mest lukkede delen av bygningen, mot nordøst. Kontorarbeidsplasser ble lagt langs veggene som har vinduer, og i loftsetasjen der det er takvinduer. For å oppfylle krav til dagslys på loftet ble det gitt dispensasjon til å montere flere takvinduer enn det som var opprinnelig. Dette ble vurdert som en lite synlig fasadeendring som samtidig hadde stor betydning for mulighetene til å bruke bygningen. Møte- og selskapslokaler ble lagt i første etasje, hvor dagslysforholdene ikke er gode nok til permanente arbeidsplasser.

Sjøboden har fått en ny bruk som er vesensforskjellig fra den opprinnelige. Ved å gjøre gode analyser av bygningen har eierne likevel greid å tilpasse den til ny næring, uten at det har gått ut over de viktigste verneverdiene.

Sjøboden ligger sentralt på brygga i Tønsberg. Foto: Trond Isaksen

Læringspunkter

  • Helhetlig vurdering av bygningens verneverdier og analyse av bygningsvolumet gjorde det mulig å finne gode plasseringer av tekniske funksjoner og arbeidsplasser.
  • Utvendig etterisolering har bevart opprinnelige interiører, og tilfører karakter til lokalene, i tillegg til at den fortsatt har god historisk lesbarhet.
  • Tidlig dialog med fylkeskommunen var viktig for å stadfeste bygningens tålegrenser, og finne gode løsninger.

Lignende eksempler