Om prosjektet
Da gatemagasinet Asfalt skulle flytte inn på loftet i Kongsgata 48 i Stavanger, måtte taket fra 1828 isoleres. For å ta vare på bygningens arkitektoniske karakter, både utvending og innvendig, ble etterisoleringen gjennomført på en skånsom og tilpasset måte.
ADRESSE
Kongsgata 48, Stavanger
VERNESTATUS
Spesialområde bevaring eller hensynsone etter plan- og bygningsloven
PROSJEKTET
Arkitektkontoret Schjelderup & Gram, Byggmester Slyk & Espevik
KONTAKT
Schjelderup & Gram, Gatemagasinet Asfalt
Historikk
Kongsgata 48 huser en av Stavangers eldste institusjoner, Josephines stiftelse. Bygningen ble oppført i 1828 for misjonær og jurist Søren Daniel Schiøtz og overtatt av stiftelsen i 1834. Stiftelsen ble senere oppkalt etter kronprinsesse Josephine, som bidro med årlige tilskudd til stiftelsens sosiale arbeid for foreldreløse og fattige piker.
I tømmerhuset var det opprinnelig seks store rom med kakkelovner, et moderne kjøkken med komfyr og et spiserom. Loftet på 25 m² ble også brukt som oppholdsrom. Bygningen har en rektangulær form og er kledd i liggende vestlandspanel malt i okergult. Krysspostvinduene er symmetrisk plassert med smårutete oppdeling. Det halvvalmede taket er tekket med takstein og har to takopplett mot Kongsgata og ett mot øst. Bygningens historiske karakter er godt tatt vare på utvendig og i konstruksjonen, mens innvendig har det blitt gjort endringer i flere omganger.
I dag fungerer bygningen som lokaler og kafé for Kirkens Bymisjon, og i øverste etasje er det opprinnelige kaldloftet ombygd til kontorlokaler.
Det var behov for mer lys i de nye kontorlokalene, derfor ble takvinduene i valmene (der taket heller ned mot gavl) og over trappen tilbakeført etter spor i takflaten. I tillegg ble det satt inn ytterligere tre felt med takvinduer høyt oppe ved mønet på fasadens østlige bakside.
Foto: Karen Elkjær
Utfordringer og løsning
Redaksjonen i gatemagasinet trengte nye lokaler og ønsket samlokalisering med Kirkens Bymisjon. De eneste ledige arealene var på loftet, og et arkitektkontor ble engasjert for å tegne ut en løsning. Loftsrommet hadde gjennomgått få endringer, og de synlige sperrene, teglpipa og det gamle sutaket ga rommet en helt spesiell atmosfære.
Det var tidlig i prosessen et ønske om å bevare de innvendige konstruksjonene og opplevelsen av loftet, samtidig som eksteriøret skulle fremstå uendret. For å møte kravene til ny bruk som arbeidsplass måtte taket isoleres, og valget falt på utvendig isolasjon.
Målet var at taket ikke skulle oppfattes som hevet eller endret. Ved å legge isolasjonen på utsiden, ble faren for kondens minimert, og isolasjonen kunne legges som en helhet over taket for å unngå kuldebroer. Isolasjonen ble lagt med 5 cm tykkelse fra fasaden og økte til 10 cm mot mønet, med en luftspalte på 5 cm.
Den gradvise økningen av tykkelsen på isolasjonen sørget for at forhøyningen ikke blir merkbar, blant annet fordi takfoten har beholdt det slanke uttrykket. Veggkledningen ble trukket opp til samme høyde som isolasjonen, og arkene og pipene ble forhøyet for å bevare uttrykket og proporsjonene til bygningen.
De lokale klimaforholdene har mye å si for hvor mye isolasjon som trengs ved etterisolering. Generelt er det de fem til 15 første centimeterne med isolasjon som gir størst effekt, med andre ord kan litt isolasjon ofte utgjøre en vesentlig forskjell. I Stavanger er klimaet fuktig, vindfullt og sjelden svært kaldt. En vindsperre var derfor vel så viktig som isoleringen i dette tilfellet.
Læringspunkter
- Utvending isolering av taket bevarte opprinnelig interiør.
- Isolering og vindsperring tilpasset lokale klimatiske forhold.
- Godt tilpasset løsning for å unngå uheldig heving av taket.