Om prosjektet
I Tollbodenes pakkhus er enkelte av de opprinnelige jernvinduene bevart i sokkeletasjen. For å oppfylle dagens krav til inneklima og energisparing er det montert innvendige varevinduer i de buede vindussmygene på innsiden. Dermed ble det mulig å bevare de opprinnelige vinduene uten å endre uttrykket på bygningens fasade.
ADRESSE
Tollbugata 1A, Oslo.
VERNESTATUS
Fredet eksteriør og delvis interiør
PROSJEKTET
Tolldirektoratet i samarbeid med Entra, KIMA arkitekter og Byantikvaren.
KONTAKT
Byantikvaren
Historikk
Tollbodene ligger like ved Østbanehallen og det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo. Med sin beliggenhet øst i Kvadraturen, nær det opprinnelige havneområdet i Christiania, har bygningene fungert som tollsted siden 1800-tallet. Tollbodene var i bruk helt frem til 2016. Steinpakkhuset er fra 1850 og er tegnet av Johan Henrik Nebelong, mens Administrasjonsbygningen sto ferdig i 1896 og er tegnet av Adolf Schirmer.
Utfordringer og løsning
Opprinnelige vinduer er verdifulle bygningselementer. Gamle vinduer har ofte smekre profiler som gir godt innslipp av lys. Samtidig er det en utfordring at gamle vinduer med enkle glass har dårlig isolasjonsevne. Nye vinduer med to- og tre-lags glass er tyngre, som fører til større dimensjoner på karm og ramme, som igjen minsker lysinslippet.
I forbindelse med rehabiliteringen av pakkhuset og ombygging til kontorlokaler er klimaskallet forbedret på bygget. Et av tiltakene er innvendige varevinduer i sokkeletasjen, og dette både isolerer og demper støy fra gaten utenfor. Mange av bygningens nye elementer er utført i eik, og det samme gjelder for de nye varevinduene. Varevinduene er montert i det buede vindussmyget, og de er trukket ut fra de opprinnelige vinduene slik at de ligger i flukt med innvendige vegger.
Læringspunkter
Detaljering og plassering av nye varevinduer er viktig. Dette har stor betydning både for opplevelsen av det opprinnelige vinduet og for lysinnslipp. Slanke rammer og profiler gjør at det nye varevinduet i Tollboden er lite dominerende, samtidig som avstanden mellom de nye og gamle vinduene ivaretar opplevelsen av de opprinnelige vindusåpningene.
Forfatter: Riksantikvaren